Bijna alle 13 goed

Wat hoort er in dit rijtje niet thuis?

Kunst:
1. inspireert – 2. reflecteert – 3. verbindt – 4. verwarmt – 5. enthousiasmeert – 6. verrast – 7. ontregelt – 8. vernieuwt – 9. biedt een ander zicht op de dingen van vandaag – 10. kan bijdragen aan begrip en bewustzijn – 11. houdt de samenleving tegen het licht – 12. houdt zichzelf tegen het licht – 13. biedt nieuwe perspectieven voor de toekomst

Vaak hoor ik beeldend kunstenaars en theatermakers zeggen: “Ik wil ontregelen”. En dan zie ik de luisteraar instemmend knikken. Ja, ontregelen, dat is goed. Wat dan? vraag ik, wat wil je ontregelen? Vooroordelen, vreemdelingenangst, zelfgerichtheid, graaicultuur, marktdenken, bio-industrie, wapenhandel, kinderarbeid, consumentisme, onverschilligheid en nog een stuk of drie meer. Een willekeurig lijstje waarin ik ineens ook een verband zie. Dit zijn nou juist de dingen die het leven ontregelen, ontwrichten en pijn doen. Maar die we op de één of andere manier wel allemaal in stand houden. De kunstenaar bedoelt dus dat hij de ontregeling wil ontregelen, hij wil harmonie. Hij wil met hart en ziel dat het goed komt met ons.

Kunst kan niet liegen, niet verkeerd voorlichten, niet creatief boekhouden, niet nalatig zijn, geen doping gebruiken, geen smoesjes verzinnen, niet onderhandelen, niet draaikonten. Kunst kan al die zaken wel suggereren, imiteren, laten zien en bevragen. Kunst laat mij zien dat al die andere zaken de boel ontregelen. Kunst – hoe opwindend het soms kan lijken – is voor mij momenten van rust, bezinning, inzicht en inspiratie.

Kunst ontregelt niet maar laat ons weer bij onszelf komen, laat voelen wie we werkelijk zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s