IN/OUT

IN/OUT is bewegingstheater met ouderen (60+).
Regie: Willem Westermann / Muziek: Karel Tadema

Mooi
Ouderdom, oud zijn betekent niet dat je niet meer mee doet of mag doen, of dat je persé verzorging nodig hebt. Ouderdom, oud zijn heeft haar eigen intrinsieke waarde, is net zo waardevol als alle andere levensfasen. Het is belangrijk om dat te erkennen en te zien.

Het gaat mij niet om ‘we zijn nog jong van binnen’, maar om ‘wij zijn op een waardige manier oud’. Dat wil ik laten zien!

De deelnemers, de performers staan, bewegen in de spotlights, worden letterlijk en figuurlijk uitgelicht en komen zodoende onder de aandacht van het publiek, dat daardoor de schoonheid, de waarde, de kracht van de ouderdom ziet en ervaart.
IN/OUT is een ode aan de ouderdom.

cymbeline-382

Bewegingstheater
Bij begingstheater wordt geen tekst gebruik. Maar het is geen acteren zonder tekst. Bewegingstheater is vooral beeldend. Het gaat om de zeggingskracht van de beweging zelf, van de speler, de groep, in de ruimte, locatie, objecten, met of zonder muziek.

Gebouwen
Oude huizen, gebouwen, kantoren, fabrieken. Soms staan die leeg, bedreigd met sloop, maar dat duurt dan nog enige jaren. In de tussentijd gebeurt er iets bijzonders met die gebouwen. Mensen worden nieuwsgierig en voelen een magische aantrekkingskracht.
Oude gebouwen die aanvankelijk als een last gezien worden, worden op den duur (industrieel) erfgoed genoemd, krijgen een flinke opknapbeurt en een nieuwe bestemming. Het oude prikkelt de fantasie.

Daarom speelt IN/OUT zich bij voorkeur af in een oud gebouw, hetgeen een metafoor is voor het menselijk lichaam. Mens en gebouw gaan een tweegesprek aan, een duet.
Bewegingstheater door ouderen. Die vertellen het verhaal, zonder dat er woorden aan worden gegeven. Het stof, de zichtbare slijtage, het kraken, het stramme, de lekkages, de littekens, de rimpels, de scheuren, plooien en groeven. De liefde voor dat wat ooit van nut was, en er nu gewoon nog is, maar schijnbaar zonder functie of doel.

Muziek
De rol van geluid en muziek is essentieel. Muziek dient onder meer als inspiratie bij de repetities en ter begeleiding bij de voorstellingen.
De metafoor met het lichaam buiten we verder uit en geven we vorm door te spelen met wat het gebouw ons aan geluiden geeft. We verklanken de staat, het beeld van onze lichamen door te spelen met loszittende planken, piepende deuren, klapperende luiken, klem zittende ramen, lekkende kranen, krakende traptreden, gescheurde gordijnen…

Componist/dirigent Karel Tadema arrangeert al het symbolische en menselijke geluid tot een coherente geluidscollage, die de deelnemers ter plekke uitvoeren.

Opzet
Het project is onderdeel van Parels voor de Kunst en vindt plaats in Lochem.
Er zijn 10 bijeenkomsten, repetities en 1 of meer uitvoeringen voor publiek.
Repetities – van 21 maart t/m 23 mei, elke dinsdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur.

  • 1e bijeenkomst: informeren en kennismaking. Introductie van beweging en muziek.
  • 2e bijeenkomst: verdiepende kennismaking, met beweging en muziek. Selectie en definitieve aanmelding.
  • 3e en 4e bijeenkomst: eerste repetities met de samengestelde groep.
  • 5e t/m 10e bijeenkomst: repetities op de locatie.
  • 25 – 28 mei: één of meer voorstellingen op de locatie.

Meedoen?
Heb je belangstelling, woon je in de gemeente Lochem en ben je 60 jaar of ouder? Dan nodig ik je van harte uit om op de informatieochtend te komen, op 21 maart om 10.00 uur (locatie wordt later bekend). Geef je hieronder op:

Hartelijk dank. Je krijgt zo snel mogelijk bericht!

Advertenties